Read it or do not. There is no try. Mr.Yoda

čtvrtek 19. června 2014

Můj top 3 oblíbených post-apokalyptických seriálů, které vás nenechají chladnými.

Dneska jsem si pro vás připravil můj top 3 oblíbených post-apo seriálů. Mám tuhle tématiku moc rád. Nejvíc mě tedy baví zombie post-apokalyptické seriály a dále seriály, kde dojde k zániku světa bez  mystického přičinění. Opravdu mě moc nebaví seriály z temné budoucnosti, kde vystupuje magie nebo UFO. Možná časem změním názor, ale většinou mi to přijde blbě zpracované a postavy se chovají dost nesmyslně. No pustíme se do mého výběru, třeba zde naleznete typ, jak v pomalu končícím zkouškovém strávit čas poté, co vyčerpáni z učení padnete na postel.

3)   Walking Dead

Dobře, asi každý tenhle seriál z USA zná, ale třeba se najde i někdo kdo o tomhle notoricky známém zombie seriálu neslyšel. Zpracování profilů a životů postav je opravdu precizní, navíc jejich charaktery se skutečně vyvíjejí, ať už se ze šedé neurčité masky moderního člověka posouvají spíše ke kladnému nebo zápornému hrdinovy. To ale rozhodně neznamená, že by byly postavy černobíle. Opravdu se jedná o hodně zajímavou podívanou, hlavně v prvních sériích, poté kvalita bohužel citelně klesá. Přiznám se, že od vegetování skupiny hlavních postav ve věznici jsem se koukal na další díly spíše ze setrvačnosti. A poslední sérii jsem vůbec neviděl. Teď si asi říkáte, proč nám doporučuje seriál, který ani sám nedokoukal do konce. No odpověď je prostá, první dvě série jsou opravdu jízda a mě se konečně splnil sen, vidět uceleně příběhy lidí těsně po zombie apokalyptické katastrofě, jak se potýkají s problémy všeho druhu. Vše je daleko více rozebrané do hloubky než ve filmech. Jak si shánějí potraviny, jak utíkají, jak se učí bojovat se zombiemi i jinými skupinami přeživších. Bohužel v druhé půlce seriálu se na můj vkus začnou témata příliš opakovat, ale tak už to bohužel s úspěšnými seriály často bývá. Každopádně pokud máte rádi zombie horrory a lidská dramata, tak doporučuji. Naopak seriál není nic pro lehčí povahy.

Jo hlavním hrdinou je drsný šerif, jak to má ve správném post-apo být.


2)  Dead Set

K tomuhle seriálu jsem se dostal úplnou náhodou kdysi na csfd, kdy jsem procházel obdobím Zombie filmů a seriálů a hltal vše s touto tématikou. Byl jsem k seriálu poměrně skeptický, ale skutečně mě nadchnul a já sjel těch 5 dílů (první 45 minut a zbylé 4 po 25 minutách) jako nic. Dalo by se říct, že se jedná délkou spíše o dlouhý film, ale udělaný je spíše seriálovou formou.  Jak už jste z výše psaného asi pochopili, jedná se o zombie horror. Tvůrci jsou tentokrát z Velké Británie a děj se odehrává ve vile, kde se natáčí reality show Velký Bratr. V době tohoto natáčení se stane ve světě zombie apokalypsa a celá civilizace se ocitá v temnotách. Samozřejmě se nějaký ten zatoulaný raněný uprchlík dostane i ke štábu a jak to tak v zombie filmech bývá podá si celý štáb. Obyvatelé vili si zatím pochrupávají zeleninové saláty a řeší plytká dramata, aniž by věděli, co se za kamerami odehrává. Jak se z téhle polízanice ona parta z vily dostane, uvidíte sami.
1          
Jo kdyby dávali na Nově takovéhle show, tak by se člověk snad i díval.

           1)      Jericho

Většině lidí asi neznámý a hodně podceňovaný seriál. Co se stane, když žijete v malém městečku v Americe relativně spokojený život a zčistajasna vám bouchne raketa skoro u nosu. Najednou nemáte spojení, dochází elektřina a jste odříznutý od světa. To zjistí obyvatelé právě Jericha. Nevím jestli tvůrci zvolili schválně název města podle vzoru z Bible, každopádně se jim povedl hodně povedený seriál. Možná tam neumře tolik lidí jako ve Walking Dead a neužijete si tolik smíchu jako u Dead Set. Za to se vám naskýtá zajímavý pohled na lidská dramata, které vznikají ve městě. Vše se hroutí a vedení města se snaží udržet jakž takž pořádek. Do toho přicházejí problémy s potravinami. V druhé části se město dostává do konfliktu s jinými bojůvkami a o území se hlásí několik frakcí v USA. Opravdu zajímavý seriál, co by se stalo, kdyby se všechno v USA podělalo.  Hodně mi to připomíná mojí oblíbenou knížku Tma od Ondřeje Neffa, která vypráví o tom, co by se stalo v ČR v 90. Letech, kdyby se pohnuly zemské desky a přestala fungovat elektřina. Každopádně, abych se vrátil k seriálu, seriál dle mého nezaslouženě trochu zapadl a nedostalo se mu přílišného ohlasu. Přesto jsem si ho zamiloval a můžu ho vřele doporučit.



Určitě se najde víc zajímavých seriálů, které znám a i řada těch které neznám. Budu rád, když mi dáte typ. Nakonec vám dám ještě jeden anty-typ. Nedoporučuji zkoušet seriál Revolution. Jedná se o seriál, který se zaobírá tématem, co by se stalo, kdyby v USA přestala fungovat elektřina. Zpracování ani příběh nic moc, postavy těžko uvěřitelné, navíc je celý seriál protkaný řadou nesmyslů a klišé. Opravdu si umím představit jedinou fanouškovskou základnu někde mezi čtenáři dětské fantasy.

Tady máte ještě jedno video pro lepší spánek, reklama na novou sérii Walking Dead v New Yourku



No to bude dnes asi vše, tak přeji hezký zbytek večera. J

Žádné komentáře:

Okomentovat